55
16:14
03.01.2025

Yeni düzenleme kapsamında, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren üç yeni kurum türü tanımlandı. bunların ilki; ilkokulların dağılımları ilgi, istek ve yetenek sosyal bilgiler, kültürel, sanatsal, sportif alanlarda eğitim verilen ve bireysel olarak verilen ve projelerin yapılmasında desteklenen "öğrenci etkinlik merkezleri" oldu.  

Öğrenci etkinlik değişimi bu kurum türü için Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan yabancı dil, kişisel gelişim, bilgisayar, müzik, gösteri sanatları, el sanatları, spor, ahlak ve değerlerin ayrılmasındaki programların işleyişi. İlkokul programı, programlara hafta içi okul saati dışında ya da hafta sonu devam edebilir.  

"Psikolojik Danışma Merkezleri"

Ayrıca yaşayabilecekleri tanımalarına, karar verme ve problem çözme yetenekleri geliştirmelerine, psikolojik iyilik hallerini iyileştirmelerine yönelik bireysel ya da grup olarak profesyonel psikolojik destek sunulabilir; Rehberlik ve psikolojik çözümlerini geliştirebilecekleri, mesleki bilgi ve yeteneklerini geliştirebileceklerine dönük eğitimlerin verilebileceği rehberlik ve "psikolojik merkez merkezleri" adı altında yeni kurum türü tanımlandı.  

Bu kurumlarda bireyler ve gruplara ilişkin ayrıntılı hizmet sunulur ve bu kurum türü için MEB tarafından onaylanan eğiticisel değerlendirme, akademik kaygı, akran zorbalığı, ilişkiler, çocuk eğitimi ve aile, psikolojik ilk yardım, yaşamda anlam gibi programlar uygulanabilir.  

"Dil, Konuşma ve Ergoterapi Merkezleri"

Yönetmelik'te yapılan değişiklikle belirlenen diğer bir kurum türü "dil, konuşma ve ergoterapi merkezleri" oldu.  

Bu kurumlarda sağlanabilecek iletişim becerilerinin ve konuşma akıcılığının geliştirilerek yaş, cinsiyet ve kültüre uygun ses verilmesi sağlanmalı, bakıma yönelik uyumların sağlanması, toplumsal bakımlarının sağlanması amacıyla dil ve konuşma ile ergoterapi alanında bireysel ve grup eğitimi verilecektir.  

Dil, konuşma ve ergoterapi yöntemi bu kurum türü için Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan dil gelişimi, konuşma akustiği, çocukluk çağı dil gelişimi, günlük yaşam aktiviteleri, akıcı konuşma gibi programların işleyişi.  

Millet okulları arasında yeni dönemde "Türkçe" dersi

Türk programı dışında program uygulayan milletler arası özel eğitim verenlerde Bakanlıkça onaylanan haftalık derslerle ilgili olarak 1 Eylül 2025 itibarıyla Türkçe ve Türk tarihlerinde dersler okutulacak.  

Kültürlerarası değişim programları çerçevesinde veya yurt dışında yapmak isteyen kayıtlar ya da kayıtlarını Türkiye'de yapmak üzere yurt dışından gelen liste kayıtları ve sınav hizmeti sunmak isteyen gerçek ve bireyler, bu faaliyetleri MEB tarafından kayıtlı usul ve esaslara göre yapacaklar.  

Gerçeğe aykırı bilgi veya belge sunularak eğitim kurumu açıldığının tespit edilmesi halinde geçerlilikçe gerekli olan izleme organı, "kurum açma izni ile iş açma ve çalışma ruhsatı" iptal yeri ile ilgili ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacak.  

Marka lisans düzenlemesi

Yönetmelik'te marka lisans sözleşmesi yapan kurumlarla ilgili düzenleme yapıldı.  

Buna göre bir kurucunun marka lisans sözleşmesi aracılığıyla özel öğretim üyeliğinin markasını başka gerçek ya da tüzel kişilerin kullanabilmesi için aynı türde en az 5 üyenin özelliğinin mevcut olması ve bu kişinin her birinin en az 5 yıl boyunca faaliyette bulunabilmesi aranacak.  

Kurucular, bu koşulları sağlayan kurumların en fazla 3 yaşına kadar başka gerçek ya da kişisel kişilerin markasını kullanabilecektir.   Bu düzenleme bir ay sonra şifrelerin girilmesi ve bilgilerin girilmesinden önce Millî Eğitim Bakanlığından kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan özel öğretim elemanında bu şart aranmayacak ancak düzenlemenin anayasaya gireceği sonra bu kuruluşlar tarafından yapılacak marka lisans sözleşmeleri için bu şartların yapılması gerekecek .  

Okulların uluslararası diploma ve sertifika programları, Mill3i Eğitim Bakanlığı Uluslararası Diploma ve Sertifika Programları Uygulama Yönergesi'nin genel hükümlerine bağlı olarak kalınarak uygulanması.   

Okulların bu programların gösterilmesi halinde program kapsamında düzenlenen haftalık ders listelerini 1 Eylül 2025'e kadar Millî Eğitim Bakanlığına onaylatmaları gerekecektir.  

Özel öğretim kanununun ücreti

Kurumlar, öğrenci veya kursiyerlerden; yemek, kahvaltı, pansiyon/yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programı ve benzeri hizmetler karşılığında alacakları ücret mayıs ayı sonuna kadar; servis hizmeti karşılığında alacakları ücret ise ulaşım koordine merkezleri (UKOME) tarafından servis ücret tarifelerinin belirlendiği artış en geç bir ay içinde tespit edilecek.   

Okulların ara sınıflarının bu ücretlerinde sayılan yemek ve kahvaltı ile servis ücreti, bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücrete göre belirlenen fiyatlarda; Bölgede devam eden faaliyetlerin boyutları belirlenirken, öğrenci kayıt sözleşmesinde kaydedilen ücret dikkate alınır ve bu ücretlere [(bir yıl önceki ortalama Yİ-ÜFE+bir önceki yıl ortalama TÜFE)/2] oranında daha fazla artış yapılamayacak. Bu şartlarda yer alan hizmetlerden talep eden veliler faydalanacak.   

Düzenleme sayesinde bu ücretlerde sadece enflasyon oranında artış sağlanacak.  

Ayrıca okullar ders kitabı adı altında herhangi bir ücret alınamaz.  

Kurumlar internetin boyutunu yayımlayacak

Okulların anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinin başlangıçları için belirlenen ücretlendirme ücretlerinde fahiş oran artışları yapmalarına yönelik düzenlemelerin de yer aldığı Yönetmelik'e göre, seçtikleri tüm ücretler kuruma ait internet sitesi üzerinden yayımlanacak.  

Eğitimle birlikte diğer hizmetlerin karşılığında alınacak tüm ücretler, kurum adına açılan ve Millî Eğitim Bakanlığı ile valiliğe hesap numarasına yatırılarak tahsil edilecek.  

Şehit, gazi çocuklarının korunması ve altında çocuklar Yönetmelik'te ayrıca ücretsiz okutulacak öğrenci ve kursyer iş ve parçalar düzenleme yapıldı.  

Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na göre ücretsiz okumada açıklık verilen şehit, gazi çocukları ile koruma altında çocukların özel eğitim kurumlarına başvuru şartları, validliklerce yapılacak iş ve işlemler ile diğer özellikler, MEB tarafından düzenlenirda düzenlenir.   Bunun yanı sıra bu çocukların eğitimleri özel öğretim ücretinden hizmet ücreti hariç olmak üzere yemek, kahvaltı, pansiyon, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programı ve benzeri hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanılabilecek.  

Özel okullarda kıyafet düzenlemesi

Düzenlemeyle artık özel okullarda Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okulların Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi.  

Marka lisans sözleşmeleri yapanlar da dahil olmak üzere okullar, kıyafetlerin serbest piyasa koşulları velilerce temin organize edilmesi engelleyici veya kurumlar tarafından kaydedilen elektronik ticaret ortamından temine yönelik velileri zorlayıcı uygulamalar yapılamaz.  

Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye mali yük getirme özel kıyafet alınamayacaktır.  

"Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluşu ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik" kapsamındaki faaliyette olan özel çocuk kulüplerinin, Yönetmelik'in 1 yıl içinde özel eğitim ve kayıt merkezi, özel motorlu spor etkinlikleri yarışları, özel aktarma etkinlikleri eğitim ve geliştirme programları uluslararası özel öğretim kurumlarından biri için Millî Eğitim Bakanlığı tarafından kayıtlı standartlar sağlayarak kurum açma izni ile başvuruları halinde kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenir.  

Düzenlemeyle ayrıca özel öğretim kurslarında rehber öğretmen ya da psikolojik danışmanların görevlendirilmesi zorunlu hale getirildi.

Yayın Tarihi: 03.01.2025